КОГАТО ПО-МАЛКОТО ДАВА ПОВЕЧЕ… МИНИМАЛИСТИЧЕН СТИЛ ЗА ВАС!

КОГАТО ПО-МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ... МИНИМАЛИСТИЧЕН СТИЛ ЗА ВАС!

В ерата на нарастваща популярност на социалните медии, масовото производство и стремежа към нови неща, когато притежаването на все повече и повече неща се превръща в приоритет, а човешките желания обикновено се свързват с нагласа на нихилистично консуматорство, струва си да се запитаме дали по-малкото може да бъде повече в такава реалност?

Прекаленото консуматорство е болестта на нашето време. Насърчавани от вездесъщите реклами, ние продължаваме да купуваме нови неща – модни must-have , които ни помагат да сме „актуални“, сувенири за пътуване, които ни напомнят за прекрасни моменти от последната ни почивка, и накрая електронни джаджи с най-новите функционалности. Този излишък от събрани предмети може да ни завладее – кара ни да отделяме ценно време за тях, което трябва да използваме по много по-пълноценен начин, изграждайки интересни взаимоотношения, развивайки страсти, трупайки нови преживявания.

Консумацията сама по себе си не е задължително да е свързана с нещо лошо – имаме право да се наслаждаваме на покупката на нова рокля, парфюм, апартамент или кола. Проблемът възниква, когато правим натрапчиви покупки – купуваме нови неща, защото „старите“ току-що са загубили статуса си на мода или вече нямат „най-новите функции“.

Трябва да се забави

Преследването на нещата означава, че вече нямаме време за връзки, хобита или почивка. Живеем бързо, а в същото време сме постоянно свързани с интернет, за да не пропускаме възможности. Ние попадаме във водовъртежа на консуматорството, за да живеем според идеалите, да се вместим в каноните и да бъдем модерни. Просто тези промени се случват бързо и на тяхно място се появяват нови желания… Всичко това прави необходимостта да забавите темпото и да живеете осъзнат, стойностен, отговорен живот по-важна от всякога. Освен това експерти от организации като Световния икономически форум и Euromonitor International подчертават, че тенденцията за притежаване на вещи намалява в списъка с житейски приоритети. Преживяванията стават по-важни и този фактор ще оформя поведението ни в бъдеще.

Когато по-малкото дава повече -все повече разбираме какво означава това.

С идеята за спиране и фокусиране върху опита, а не върху притежанията, беше създадена специфична тенденция за осъзнат живот, зад която стои философията на минимализма. Основното му предположение е да се откаже от това, което не е необходимо за комфортен живот. Минимализмът казва: „по-малкото е повече“, т.е. „минималистичен стил за вас“.

Какво се крие зад това „още“?

Нуждата от ред

Съзнателният отказ от неща се свързва преди всичко с отказ от това, което ни ограничава в нашия материален живот, но също и в нашия духовен живот. Натрупаните предмети могат да ни ограничат, като ни накарат да отхвърлим идеята за промяна – например преместване. Липсата на подобно бреме насърчава готовността за вземане на смели решения, отвореността към новото и пълното използване на възникващите житейски възможности. Ето защо трябва да подбираме нещата и да оставяме необходимото, полезното и… красивото. Минималистичен стил не се свързва с аскетизма, а с това да оползотворявате времето по най-добрия начин, да се наслаждавате на живота и да изпитвате удоволствие от контакта с най-съвършените неща.

КОГАТО ПО-МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ... МИНИМАЛИСТИЧЕН СТИЛ ЗА ВАС!

Най-съвършените творения

Ако искате да живеете в съответствие с философията на минимализма, трябва да помислите как да закупите продукти, които биха се вписали в антиконсуматорския начин на живот. Е, при кожените изделия е достатъчно да търсите продукти, т.е. артикули, които са уникални, функционални и издръжливи, следователно перфектни.  Дамска чанта, рокля, бижу ръчно изработени от естествени материи – такъв аксесоар винаги ще подчертава женската красота и характер, превръщайки се в еквивалент на минималистичен стил.

Разберете как да различите истинската естествена кожа от изкуствената кожа.

Оказва се, че в свят, изпълнен с клишета, така характерната за минимализма семпла форма има шанса да изпъкне най-силно.

Ние вярваме в красотата на материите, поради което само разкриваме предимствата в естествените материали. Тяхната издръжливост се вписва идеално в нашата философия за устойчивост и грижа за околната среда, защото издръжливите продукти ограничават потреблението. От своя страна по-ниското търсене на продукта намалява използването на суровини за производство и не замърсява околната среда.

Минимализмът със сигурност ви дава свобода – свобода от ненужни неща и изкуствено създадени нужди. В замяна той предлага събиране на опит, който ви позволява да развиете духа си и да се обогатите вътрешно. Това ли е пътят за вас?

Когато по-малкото дава повече!

Ако статията ви е харесала, разгледайте и другите съвети в блог-сайта ни.

Последвайте ни и във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *