КАК ДА РАЗЛИЧИМ ИСТИНСКА КОЖА ОТ ИЗКУСТВЕНА?

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ИСТИНСКАТА КОЖА ОТ ИЗКУСТВЕНАТА?

Съвременният свят означава лесен достъп до интернет, все по-разпространено онлайн пазаруване и огромно количество продукти във физическите магазини. Всичко това прави много по-лесно намирането на дамска чанта, куфар или пътна чанта, която ще ви помогне да изразите индивидуалния си стил. Ако обаче, освен от визуална страна, ви интересува и качеството, изберете продукти от естествена кожа, която изглежда изключително елегантно и показва добър вкус. За тези, които искат да се обградят с красота, която идва от автентичността, сме подготвили статия, в която ще научите как да различавате истинската кожа от изкуствената.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ИСТИНСКАТА КОЖА ОТ ИЗКУСТВЕНАТА?

Продуктите, описани като кожени, често съдържат синтетични слоеве. Кожата, използвана за производството им е със синтетично покритие. Чантите често се правят от смлени отпадъци от дъбене. Не се заблуждавайте от етикетите, че съдържат естествена кожа. Според разпоредбите продавачът може да включи такава информация дори ако съдържанието на истинска кожа е ниско. Затова си струва да попитате за процентния състав (тогава продавачът е длъжен да предостави вярна информация) или да проверите автентичността на кожата, като използвате няколко прости наблюдения.

На какво си струва да се обърне внимание?

Текстура на естествена кожа

Истинската кожа се разпознава на допир. 

Когато държите чанта от изкуствена кожа в ръцете си, тя може да изглежда пластмасова, твърда и безжизнена. Въпреки това, понякога се случва изкуствената кожа да е мека, но никога няма да бъде толкова топла, колкото истинската кожа. Качеството, което носи само истинската кожа е мекота, еластичност и деликатност.

Струва си да погледнете по-отблизо краищата на чантата. Ако са открити – при естествената кожа вътрешната й страна е гладка, а самата структура наподобява велур, а долната част е матова и влакнеста. Ако намерим чанта със скрита кожена подложка, може да имаме работа със синтетичен материал. Изкуствената кожа обикновено е облепена отдолу с текстилен материал. Когато погледнем повърхността на кожата, виждаме петна, вени и пори. Ако подредбата им е правилна, тогава имаме работа със синтетика. Текстурата на истинската кожа е уникална, което прави всеки продукт уникален и невъзможен за фалшификация.

Естествената кожа има и характерна, лесно разпознаваема миризма. Това е остатък от процеса на дъбене. Може да е повече или по-малко забележимо, но винаги е свързано с естествена, истинска кожа. Продуктите от изкуствена кожа нямат тази миризма. В този случай се усеща миризма на текстил и различни видове химикали. Струва си да се отбележи, че този метод за проверка на автентичността на кожата може да не работи. Съвременните технологии ви позволяват лесно да се фалшифицира аромата и да придаде на изкуствените продукти естествената миризма на кожа.

Естествена кожа

Струва си да се обмисли как кожения продукт се държи при контакт с вода. Истинската кожа има пореста структура, диша през цялото време, така че водата лесно се накисва в нея. Мокрите петна изсъхват след известно време. Те не повреждат материала и не го обезцветяват. От своя страна, изкуствената кожа не позволява да се абсорбира вода.

Как да проверите дали кожата е истинска?

Водният тест е един от най-простите методи за проверка на автентичността на материалите. Тестът на… огъня може да бъде също толкова интересен. Приближавайки пламъка до истинската кожа, материалът няма да реагира. В случай на фалшива синтетика, изкуствената кожа ще излъчи неприятна миризма, ще се разтопи и дори може да се запали. Нека изберем този метод в краен случай. Качеството, което идва с истинската, естествена кожа, е свързано с цената. Твърде ниска цена, трябва да увеличи нашата бдителност.

Ако статията ви е харесала, разгледайте и другите съвети в блог-сайта ни.

Последвайте ни и във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *