Бихте ли казали, че сте влюбени в себе си? Защо не?

Бихте-ли-казали-че-сте-влюбени-в-себе-си

Влюбени в себе си – Любовта към себе си не е любов от пръв поглед, не е светкавица или стрела на Купидон. Не може да получите тази любов, тя няма да бъде подарък или звезда от небето. Тази любов трябва да се развива стъпка по стъпка.

Това е процесът на влюбване. Може да започне днес, независимо от това, което вече се е случило между теб и теб. Струва си, защото може да сте сигурни в едно – че ще бъдете заедно завинаги. По-добре е да прекарате толкова дълго време в добра компания, нали?

Научаваме толкова много за връзките, четем ръководства за това как да бъдем добри, любящи и нежни или че кучките се обичат повече. Толкова често се фокусираме върху другия човек, адаптираме се, търсим компромиси, общо пространство. Но абсолютно забравяме, че е трудно да говорим за компромис с друг човек, ако не сме заровили томахавката със самия себе си.

Една жена ще намери време за кафе със съседка, когато се обади. Ако детето я повика – ще зареже всичко и ще отиде на мига. Когато шефа й поиска разговор – тя е там. Ще изглади ризи на мъжа си, ще напише домашните с децата, ще купи подарък на свекърва си…. но за да намери време за себе си …. това е трудно… много трудно… може би времето за нея е времето, когато е в банята за бърз душ, защото там няма да се чувства виновна.

„Преди много време в моята компания работеше жена, консултант на клиенти, която ми написа съобщение, обяснявайки отсъствието си от работа. Все още помня съдържанието му и формулировката, която използваше. Тя се разболя, настина и написа, че е ядосана на себе си и че „мрази глупавото си тяло“. Казах й, че настинките се случват и може да е защото напоследък не се грижи за себе си и да не нарича така тялото си, защото трудно ще се разберат.

Сътрудничеството ни не продължи дълго, последвалите работи, които тя предприе, също приключиха бързо, след това тя започна бизнес, който също вече е закрит. Мисля, че трябва да започне от себе си. Трудно е да убедиш клиентите, ако не харесваш себе си.“, споделя Роси, собственик на маркетинг компания.

„Управлявам бизнеса си от 13 години, наемам предимно жени, обучавам ги, давам им обратна връзка, провеждам практически семинари, но едва наскоро разбрах, че мога да хвърля цялото си обучение в техники за продажба, преговори и ефективна работа с клиентите в кошчето, но ако не започнете със самочувствие, самоувереност, което означава да се харесате, да се приемете и да си дадете пространство да се учите и да правите грешки, то тогава няма смисъл.“, споделя Галя, собственик на МЛМ бизнес за красота.

Влюбете се в себе си, това е лесно да се каже

Но как да го направим?

Представете си, че публикувате своя усмихната снимка в социалните мрежи с хаштаг I’m_in_love.

Аз съм отворена, съзнателна, млада жена и вече чувствам, че това може да е разтърсващо. Търся жени, които познавам, които биха се осмелили да направят това. Вече усещам коментарите, асоциациите, хейта, че е егоистка, егоцентрична, самоправедна, горда.

Какво от това?

Какво ще кажете да захвърлите този стереотип и да кажете на глас „Аз мога да бъда влюбена в себе си! и че благодарение на това ще бъда по-добра майка, партньор, приятел, сестра или шеф. Защото всичко започва от мен! Защото щастливата и усмихната майка има повече търпение и топлина към децата. Защото една спокойна съпруга е по-вероятно да попита съпруга си как е минал денят му. Защото шефът ще бъде по-разбран, когато трябва да си поискаш повишение.“

Започнете със себе си

Може да помислиш за подготвяне на проект за работилница „Започни със себе си“, защото как да продължим напред, ако виждаме недостатъци и грешки, ако сме наранени от несъвършенство, ако чувстваме, че сме твърде слаби. Как да очакваме любов от партньорите си, сърдечност от клиентите и уважение от приятелите, ако не го изпитваме от себе си към себе си?

Започнете със себе си, т.е. погледнете се от „птичи поглед“, вижте къде сте със здравето, във връзката си, със семейството си, със страстта си, погледнете много аспекти от живота си, защото те съставляват цялото ви същество.  Вие не сте само вашата работа, дом или финанси. Ти си едно цяло.

Вижте къде се намирате, след това помислете къде искате да бъдете, представете си идеалното си здравословно състояние, фигурата си, доходите си, мечтаната работа, начина, по който прекарвате времето си с децата си, страстта си.

Дефинирайте всяка от тези области визуално и след това определете коя е първата ви стъпка. Какви действия бихте искали и бихте могли да предприемете, за да сте по-близо до тази област. За да работите върху това, ще използвате кръга на развитие, който ясно показва къде ни боли, къде сме и колко ни липсва до нивото на удовлетворение.

Ако искате да напреднете в живота, уверете се, че областите, които са важни за вас, са наистина добри за вас, дават ви удовлетворение, радост и чувство за удовлетворение. Не е нужно да сте перфектни, просто трябва да сте такива, каквито ВИЕ искате.

„Започнете със себе си“ също означава: погледнете себе си през очите на другите, любезно, със симпатия, с добри намерения.

Връщайки се към влюбването в себе си, заинтересувайте се от себе си така, както правят тийнейджърите, когато се появи първата им любов. Наблюдавайте себе си, реакциите си, фокусирайте се върху това, което ви харесва, което ви доставя удоволствие, когато се чувствате добре.

Поканете се на среща, отидете на кино сами, на вечер в любим ресторант, намерете време за себе си.

Мишел Обама, бивша първа дама на САЩ, ментор на жените в себелюбието, каза в интервю за Опра Уинфри по повод срещата на върха на Съединените щати на жените:

„Ние – жените и младите момичета – трябва да отделим време, за да разберем кои сме и да се харесаме. Харесвам себе си. Харесах се преди много време… но трябва да работиш много, за да стигнеш до това място.“

Започнете днес. Започнете със себе си. Влюбете се.

Ако статията ви е харесала, разгледайте и другите съвети в блога ни.

Последвайте ни и във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *