СЕКС, НАРКОТИЦИ, РОКЕНДРОЛ И ЗАЧЕВАНЕ

СЕКС, НАРКОТИЦИ, РОКЕНДРОЛ И ЗАЧЕВАНЕ

Осигурете по-голям шанс за успех за зачеване.

Диета, стрес, телесно тегло, кофеин, алкохол – научете повече за тези фактори.

Всяка двойка понякога може да има проблеми със забременяването. Може да е свързано с много фактори, включително външни и широк спектър от поведения, както при жените, така и при мъжете. Ако се чувствате загрижени за липсата на две линии на теста, струва си да се консултирате с вашия лекар.
Описахме положителни и отрицателни фактори и възгледи, които несъмнено могат да повлияят на шанса за зачеване. Те често са причина за проблеми с плодовитостта и зачеването.

Правилно телесно тегло

Изключително важно е поддържането на здравословно телесно тегло. Този фактор влияе върху плодовитостта както при жените, така и при мъжете, така че и двамата партньори трябва да се стремят да регулират и поддържат правилно телесно тегло. Често предлаган показател е ИТМ (индекс на телесна маса), но ЗАБЕЛЕЖКА, препоръчителната стойност от 20 до 25 (ИТМ на бъдещата майка може да бъде между 18,5 и 24,5 – в зависимост от източника) не е задължително да е идеална за вас. ИТМ зависи от много фактори, силно препоръчваме да се консултирате с ИТМ, към който трябва да се стремите.

Наднормено и поднормено тегло

Ако планирате бременност и сте с наднормено тегло, свалянето на излишните килограми може да е трудно, но е възможно. Лице с подходяща квалификация може да ви помогне да се отървете от излишните килограми, като гарантира вашето здраве и безопасност. ПОМНЯ! Нормалната загуба на тегло варира от 1 до 2 кг на седмица.
Наднорменото тегло и затлъстяването могат да бъдат придружени от:
– общо лошо здраве.
– диабет и атеросклероза
– нисък телесен имунитет
Мъжете с наднормено тегло или затлъстяване също могат да имат проблеми със зачеването. Голямо количество мастна тъкан може да наруши хормоналния баланс, което води до производство на сперма. И при двата пола допълнителните 10 кг намаляват шанса за забременяване с 10% – това твърдят лекарите. Правилното тегло е предизвикателство, но си струва да се приеме, защото ви доближава не само до мечтата ви да имате дете, но и гарантира по-добро здраве и благополучие.

Диета – това, което ядете, също влияе върху плодовитостта ви

Това, което ядете, също влияе върху плодовитостта ви. Здравословната диета е тази, която е богата на плодове и зеленчуци. Опитайте се да намалите количеството ненаситени мазнини. Трябва да ядете много пълнозърнести зърнени храни. Добре е да избягвате твърде много захар, която е енергийна и води до наддаване на тегло.

Хидратацията на тялото е изключително важна. Най-добрата течност е негазирана вода и билкови чайове. Избягвайте да консумирате твърде много сол – приема се, че приемливият дневен прием на сол е около 2 g на ден. Включете риба от надежден източник в диетата си поне два пъти седмично.

Спазването на правилата за здравословно хранене може да изглежда трудно, но не забравяйте, че не е нужно да се отказвате от това, което искате. Можете да ядете всичко, но в рамките на разумното. Основната цел е да държите това, което ядете под ваш контрол.

Липса на физическа активност

Заседналият начин на живот и липсата на движение не са благоприятни за опити за бебе и зачеване. Не е нужно да купувате абонамент за фитнес веднага. Започнете с ходене, колоездене, може би ролери – това харесва ли ви? Басейн? Физическата активност прави чудеса с тялото и духа! Поддържайте добро физическо състояние, тъй като подпомага плодовитостта.

Кофеин – Шоколад, кафе и чай 😊

Кафето има ли отрицателно въздействие върху плодовитостта? Самото кафе може и да не е така, но кофеинът и неговите силни стимулиращи свойства и дълготрайна стимулация ни правят нервни и чувствителни към стимули и, може би най-лошото от всичко, податливи на стрес. Btw, темата за стреса е достойна за отделна статия…
Гореспоменатите ефекти на кофеина са пряк път към ненормална овулация, което пряко влияе върху плодовитостта.
Преди да посегнете към третата си чаша кафе или енергийна напитка днес, помислете три пъти. За съжаление, кофеинът е съставка в много дълъг списък от продукти. Включва например кола, енергийни напитки и хранителни добавки. Да четем етикетите!

Тютюн за пушене

Пушите ли цигари и правите опити за бебе? Трябва да спрете да пушите и да избягвате задимени места. Всяка изпушена цигара = около 4000 отровни вещества, които влияят негативно на здравето и плодовитостта. Причината за безплодие при една на всеки три жени е тютюнопушенето. Никотинът влияе върху удебеляването на цервикалната слуз, което влияе неблагоприятно на подвижността на сперматозоидите. Тютюнопушенето може също да причини:
– хормонални нарушения;
– намаляване на броя на яйцеклетките;
– възпаление на епитела на фалопиевите тръби;
– нарушения в развитието на плода;
– спонтанни аборти и преждевременни раждания.
Пушенето на цигари за мъже, което може да означава:
– импотентност (120 000 поляци на възраст 30-49 години страдат от импотентност, свързана с тютюнопушенето), атеросклероза.

Алкохол

Алкохолът е напълно забранен при опити за забременяване и по време на бременност. Най-малкото количество консумиран алкохол може да доведе до сериозни вродени дефекти на плода.
Бъдещите майки трябва да ограничат консумацията на алкохол поне 3 месеца преди планираното зачеване. Трябва да избягвате алкохола по време на бременност.
Мъжът трябва да ограничи употребата на алкохол (включително бира) 3 месеца преди планираното зачеване. Процесът на производство и узряване на спермата отнема само 3 месеца.

Ако статията ви е харесала, разгледайте и другите съвети в блог-сайта ни.

Последвайте ни и във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *